NOUTATI

Cat de bine ti-ai ales cariera profesionala pana acum?

06 Aug

Cat de bine ti-ai ales cariera profesionala pana acum?

  • De Alexandru Stoian
  • In Despre viata

Daca citesti aceste randuri, inseamna ca la un moment dat te-ai intrebat daca ceea ce faci in viata profesionala ti se potriveste. Una din marile probleme in era informatiei este sa gasim acel job sau acea afacere prin care sa ne punem amprenta in societate asa cum ne dorim. De ce? Pentru ca vedem cat mai multi oameni de succes, care teoretic au rolul de a ne inspira nu-i asa? Dar ce se intampla practic? Ei bine, de multe astfel de cazuri putem fi dusi in eroare. Deci daca te intrebi cum de mall-ul online al vecinei functioneaza si al tau e un fail, inseamna ca sunt mai multe motive.

PASIUNILE COPILARIEI

Hai sa incepem cu inceputul. Ce te vedeai cand erai copil? O sa ne spuneti : seriously, conteaza? Noi credem ca da. Creativitatea noastra atunci cand suntem mici este net superioara, ceea ce ne permite sa “intuim” mai bine o posibila profesie cand vom fi adulti. Tocmai de aceea talentul se poate manifesta repede atunci cand exista un predeterminism. Ce inseamna asta? Acel eveniment care are loc de nicaieri, astfel incat familia ta sa realizeze ca tu trebuie sa mergi intr-o anume directie. Ok, si atunci de ce cei mai multi copii vor sa fie politisti, medici, avocati, pompieri, insa ajung cu totul si cu totul altceva? Ei bine deoarece in subconstientul colectiv al parintilor si nu numai sunt inscrise carierele adevarate, care necesita o pregatire pe masura si presupun longevitate. Nu cred ca o sa auzim parintii copiiilor din generatia millennials ca vor ca acestia sa fie Key Accounts Manageri nu? Cel putin asa speram.

DESPRE PREDETERMINISM SI DESTIN

Hai sa ne amintim de liceu. Asa-i ca unele materii iti placeau mai mult decat altele? La fel si unii profesori nu? Asta pentru ca in general rezonam cu anumiti oameni si cu anumite informatii pentru a ne indeplini destinul. Nu va place acest cuvant? Spuneti-i predeterminism. Iar ca sa ne credeti, faceti o recapitulare interioara cu momentele in care ati vazut predetermisme : oameni care lucreaza de 3 ori mai putin pentru a obtine ceva si totusi il obtin in detrimentul altora, faptul ca exact cand aveai nevoie de cineva ti-a aparut in cale, doar gandindu-te la el! Ok, si atunci ce facem cu situatiile in care incepem o facultate, iar dupa un an renuntam si ne inscriem la alta? Ei bine, te-am intreba ce anume ai invatat din acea experienta? Stim ca in general se spune ca nu prea folosim in viata ceea ce invatam din scoala, insa noi credem ca acest lucru este mult mai important decat pare la prima vedere.

PRIMELE JOBURI PANA LA O CARIERA DE VIS

Pana sa te asezi din punct de vedere profesional incerci cat mai multe joburi. Desigur, depinde si de tipul de facultate urmat, si bineinteles de situatia financiara. Incerci ca tot omul agent call-center, agent vanzari, poate chiar marketing. La ce bun nu? Tu de fapt vrei sa intri in barou si totusi, nu se intampla asta. Ei bine daca incerci de multe ori si nu iti iese, iti sugeram sa ai tot timpul un backup. Daca va fi ca tu sa ai succes intr-un domeniu, cu siguranta mai devreme sau mai tarziu acest lucru se va intampla. Astfel ca, pana la varsta de 25-26 de ani esti liber sa dai o forma initiala viitorului tau.

URMARESTE SEMNELE

Adevaratele ascensiuni au loc rapid, iar semnele nu intarzie sa apara. Adica ce vreti sa spuneti, ca desi am un superior sacaitor si cel putin odata la 2 luni simt ca trebuie sa plec de acolo, ar trebui sa raman ? Exact asta incercam sa iti spunem. Astfel de evenimente o sa dispara intr-un final, si au rolul de a va face sa va autodepasiti. Chiar credeti ca totul trebuie sa fie usor in viata? Cel mai important lucru este sa nu va simtiti complesiti de stres. Mai importanta decat pozitia inalta in societate este modul in care puteti fi echilibrati pe toate planurile : sanatate, familie, socializare, spiritualitate ; sunt cuvinte care parca deja si-au pierdut notiunea in fata banilor. Asa ca decide ce e mai important pentru tine ? Vrei o situatie financiara foarte buna, din orice fel de activitate ? Vrei un job care nu doar ca iti provoaca placere, dar se simte din exterior ca iti sta bine in acea pozitie ? E vorba de acel job unde simti ca parca ai avea un sprijin invizibil si lucrurile, desi cu putin efort, evolueaza mereu. Observam cazuri in care programatori dau la scoala de aviatie, si invers, urmand ca intr-un final sa revina la prima varianta. Ei bine chiar daca know-how-ul in mai multe domenii ne dezvolta foarte mult, va recomandam sa va ganditi de 2 ori inainte de a face schimbari bruste in cariera.

VARSTA NU CONTEAZA

Multi sunt de parere ca o cariera se construieste pana la varsta de 35 de ani, iar dac nu ai urcat suficient pana atunci, iti va fi mult mai greu ulterior. Poate fi adevarat din anume perspective. Si totusi, pentru a obtine un lucru ai nevoie de 25% efort, 25% intentie si 50% energie. Iar nivelul nostru de energie si informatie se schimba constant pentru a se adapta la noile cerinte intelectuale la care suntem supusi cu timpul. Sfatul nostru este sa incerci sa fii la nivelul cerut de acel obiectiv, inainte de a te intreba de ce nu l-ai obtinut. Stim ca este dificil, dar nu il pune pe NU in fata. Uita-te bine in jur, cei care au crezut cu adevarat in ei, indiferent de varsta, au ajuns intr-un final aproape de ce si-au propus. Timpul, nevoia de a ne compara cu altii, sunt sustinute doar de ego. Este relevant sa te simti tu bine in pielea ta, si sa nu ramai cu frustrari de inferioritate in niciun moment.

DEZVOLTA-TI POTENTIALUL MENTAL

Cea mai sigura metoda de a-ti depasi conditia si a urca in societate este valorificarea potentialului mental. Relatia cu subconstientul tau, modul in care iti folosesti abilitatile cerebrale, cantaresc enorm de mult pentru a face fata cu succes provocarilor. Auzim tot felul de oameni de succes care apeleaza la stimulente cerebrale precum Modafinil, la Yoga, la tehnici de meditatie, la exercitii de respiratie precum qi qong, pentru a cauta starea optima. Chiar daca acestea functioneaza, si manifesta o varianta mai buna a ta, e bine sa nu fii dependent de nimic, iar lucrurile sa para ca merg de la sine. Daca vrei sa inveti mecanica auto si iei stimulente insa nu ai deloc talent, te minti singur. Nu discutam aici de talente precum muzica, pictura, care se manifesta natural. Ci de domeniile unde trebuie sa depui un mic efort informational pentru a sta in top. Citind toate cele de mai sus, iti sugeram sa stai cu tine insuti 30 de minute si sa reflectezi la ceea ce simti cu adevarat fata de actualul job. Si sa te intrebi urmatoarele : ce ai facut in ultimul timp ca sa performezi ? Iar daca nu reusesti, ce te opreste ?

Alexandru Stoian, Life & Business Coach, Pathways Consulting